Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

iOS 14 kantoikan perbuatan keji TikTok mengutip maklumat di telefon anda

Ada beberapa kemas kini yang dibawa iOS 14 daripada segi keselamatan. Salah satunya adalah sistem operasi akan memaklumkan kepada pengguna sekiranya APP sedang mengakses clipboard papan kekunci.

Clipboard adalah tempat penyimpanan teks yang anda telah salin menggunakan fungsi Copy. Ia akan disimpan di sana untuk anda gunakan semula. Fungsi inilah yang telah kantoikan TikTok kerana ada pengguna yang sedang mencuba versi beta iOS 14 dan mendapati telefonnya dihujani notifikasi, memaklumkan TikTok sedang menjejak apa yang sedang ditaipnya.

Hal ini sangat bahaya. Cuba bayangkan sekiranya anda telah Copy maklumat sensitif seperti alamat emel ataupun kata laluan.

Setelah didedahkan, TikTok mengeluarkan kenyataan rasmi yang mereka tidak memungut data daripada Clipboard, sebaliknya ia adalah fungsi untuk mengesan aktiviti Spam. Kemudian, mereka juga memaklumkan yang fungsi itu akan dimatikan dalam kemas kini yang akan datang.

Walau bagaimanapun, mereka tidak menyentuh sama ada mereka akan lakukan perkara sama untuk TikTok versi Android.

Selain TikTok, ada beberapa APP lain yang dikesan mengakses Clipboard pengguna tanpa anda sedari. Antaranya ialah AccuWeather, Overstock, AliExpress, Call of Duty Mobile, Patreon, dan Google News.

Sumber: Telegraph

BACA  Gambar terbocor iPhone 12 ada kamera berbeza dari iPhone 11