Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PKP jana ribuan Ringgit buat pilot dron ini, apa rahsianya?

Rezeki orang berbeza-beza. Ada yang terkambus terus waktu PKP tapi ada juga yang terbuka luas. Saudara Mohd Saifullah Halim yang berada di Pendang Kedah, berjaya menjana sekitar RM5,000/bulan sepanjang PKP ini.

Rahsianya adalah dengan menerbangkan dron yang mengangkut racun untuk disembur atas plot-plot tanaman padi petani sekitar kawasan ini. Bekerja dalam kumpulan, Saifullah dan pasukannya menerima upah sekitar RM50 untuk plot seluas padang bola sepak.

Sumber

Awalnya, dia membeli sebuah dron untuk membantu keluarganya menyembur racun di bendang 11 hektar keluarganya. Tapi kemudiannya dia menerima permintaan untuk melakukan perkara yang sama daripada rakan-rakan pesawah lain.

Hal ini disebabkan kurangnya orang yang ingin keluar, atas sebab takutkan jangkitan COVID-19.

Menggunakan dron bukan sahaja jadikan liputan penyemburan lebih sekata, malah kerja yang mengambil masa berjam-jam lamanya, boleh disudahkan dalam masa setengah jam sahaja.

Tapi sebelum anda terkinja-kinja untuk ikuti jejak langkah yang serupa, anda perlu tahu modal yang perlu dikeluarkan. Menurut gambar tersebut, dron yang digunakan saudara Saifullah ialah daripada jenis DJI Matrice 200.

Harganya di Malaysia melebihi RM20 ribu sebuah.

A screenshot of a social media post

Description automatically generated

Itu masih belum difaktor masuk masa yang perlu anda habiskan untuk belajar cara mengemudinya. Jadi, saya katakan yang tempoh ROI yang bakal anda tempuhi agak panjang.

Sumber: Astro Awani, Pemuka

BACA  A.S letak pembangun dron DJI dalam senarai hitam kerana penindasan keatas bangsa Uyghur