Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Bukan sahaja TikTok, LinkedIn juga di-kantoi-kan iOS 14 kerana intai kandungan clipboard anda

Minggu sudah, TikTok mengakui yang APP mereka melihat kandungan clipboard pengguna iOS sebagai salah satu langkah pembendungan gejala penipuan. Tapi, perkara yang sama turut dikesan pada APP LinkedIn iOS.

Ada pengguna yang melaporkan LinkedIn mengetahui kandungan setiap kekunci yang ditekan. Lebih parah, dia juga mendapati yang APP tersebut turut mengakses ciri perkongsian clipboard antara iOS dan macOS. Ia bermakna yang ditaipnya di laptop, akan kelihatan di telefonnya.

Berbanding TikTok yang mengatakan ia adalah fungsi untuk mengurangkan spam, LinkedIn sebaliknya katakannya ia adalah kelemahan pada kod aplikasi itu sendiri.

Pihak LinkedIn juga memberi maklum balas yang mereka akan segera membaikinya tapi tidak pula mengesahkan yang ia akan dibuang terus daripada APP.

Dalam kemas kini terbaharu iOS 14, salah satu ciri menarik padanya ialah tentang pemakluman kepada pengguna tentang aktiviti yang dijalankan oleh APP telefon anda seperti ia sedang mengakses kamera, GPS, dan perkara-perkara sensitif.

BACA  Penggunaan daftar masuk MySejahtera akan diwajibkan di semua premis perniagaan

Seperti yang dimaklumkan, jika ia berlaku di iOS, tidak mustahil perkara yang sama berlkau di versi Android APP masing-masing.

Sumber: ZDNet, pemuka