Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Apple bayar Samsung hampir USD1 bilion kerana jualan iPhone tidak capai sasaran

Samsung telah mengeluarkan laporan pendapatan mereka untuk suku kedua 2020 pada minggu lepas. Secara keseluruhan, Samsung mencatatkan penurunan keuntungan pada semua bahagian, kecuali di perniagaan paparan. Bahagian ini mencatatkan satu kali peningkatan keuntungan, tetapi tidak dijelaskan pendapatannya.

Penganalisa mendapati, keuntungan bahagian paparan Samsung ini disumbang oleh Apple. Perunding dari Display Supply Chain (DSCC) mendapati, Apple telah membayar sekitar USD950 juta kepada Samsung, akibat tidak memenuhi sasaran penjualan panel OLED yang dihasilkan Samsung. Apple menggunakan panel OLED Samsung untuk iPhone.

Sumber: DSCC

Penjualan iPhone yang tidak mencapai sasaran ini telah diketahui ramai, akibat wabak COVID-19. Apple terpaksa menutup banyak kedai di seluruh dunia selama beberapa bulan, untuk mengelakkan penyebaran virus ini. Malah, masih ada kedai Apple yang masih belum dibuka sehingga kini.

Laporan itu menjelaskan lagi, Apple tidak dapat memenuhi sasaran jualan iPhone, sekaligus tidak membuat tempahan panel OLED dari Samsung seperti dijanjikan. Ini menyebabkan Apple terpaksa membayar pampasan kepada Samsung.

Perkara ini bukan pertama kali buat Apple. Pada tahun 2019, Apple telah membayar Samsung sebanyak USD683 juta akibat yang sama, tidak memenuhi sasaran jualan iPhone. Ia akibat jualan yang teruk di China dan beberapa negara lain pada akhir tahun 2018.

Apple cuba mengatasi masalah itu awal tahun ini, dengan memperkenalkan promosi tukar beli, penurunan harga dan pembayaran ansuran. Ia terbukti telah membantu meningkatkan jualan Apple sebelum wabak COVID-19 melanda dunia selepas itu.

Sumber: MacRumors

BACA  iOS 14 dan iPad OS14 tamat ujian Beta, sedia dimuat turun hari in