Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Boost terpilih sebagai saluran RM50 ePenjana bermula 31 Julai

Boost hari ini menyatakan bahawa mereka telah terpilih sebagai dompet elektronik (eWallet) rasmi untuk inisiatif ePenjana. Inisiatif ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri pada bulan Jun lepas, di mana kerajaan akan menyalurkan RM50 kredit ke dalam eWallet pengguna dan dipadankan dengan baucar diskaun dan cashback bernilai RM50 oleh penyedia perkhidmatan.

Menurut Boost, pemberian kredit RM50 ePenjana akan diberikan bermula dari 31 Julai sehingga 30 September 2020. Mereka yang layak menerima bantuan ini adalah rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun dan ke atas, serta mempunyai pendapatan tahunan di bawah RM100,000. Ia adalah syarat yang sama seperti pemberian RM30 di dalam program e-Tunai Rakyat awal tahun ini.

Untuk memastikan pengguna yang layak untuk menerima kredit RM50 ini, mereka haruslah telah menjalankan pengesahan eKYC (Know Your Customer) ke dalam akaun Boost mereka. Langkah untuk membuat pengesahan eKYC adalah seperti berikut:

  1. Buka aplikasi Boost dan pergi ke tab ‘Profile’ dan klik pada ‘My Wallet’.
  2. Tekan ‘Upgrade’
  3. Ikut arahan untuk mengambil gambar kad pengenalan dan swafoto
  4. Tekan ‘Submit’ dan tunggu notis pengesahan berjaya

Boost turut memaklumkan, pengguna perlulah memasang aplikasi MySejahtera dan mendaftar ke dalam aplikias tersebut untuk menerima manfaat dari insentif kerajaan ini. Tidak pula dinyatakan bagaimana atau apakah hubungan antara MySejahtera dan kredit RM50 ini akan diberikan.

Pengguna Boost boleh menantikan pelbagai tawaran menarik dan ganjaran istimewa sepanjang kempen ini berlangsung. Maklumat lanjut akan diumumkan selepas ePenjana dilancarkan.

BACA  Flash akan tamat perkhidmatan tahun ini, tetapi permainan Flash tetap boleh dimainkan