Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Lihat Galaxy Note 20 Ultra Exynos tewas ditangan varian Snapdragon

Menggunakan aplikasi proprietari Android Authority, kedua-dua varian Galaxy Note 20 Ultra ini dipertembungkan untuk lihat sejauh manakah perbezaan prestasi antara mereka. Ujian ini terbahagi kepada tiga bahagian iaitu menguji prestasi CPU, GPU, dan campuran CPU+GPU.

Untuk CPU antara yang diuji adalah seperti kelajuan encryption, zip dan unzip fail, pemperosesan 16 thread. Kategori CPU+GPU mengguna pakai ujian simulasi asap manakala untuk GPU mereka menggunakan ujian GPU daripada Unity.

Seperti yang dijangka, Galaxy Note 20 Ultra Snapdragon 16% lebih pantas berbanding Galaxy Note 20 Ultra Exynos daripada segi kelajuan menyudahkan tugasan yang diberikan padanya. Berikut adalah pecahan prestasi Galaxy Note 20 Ultra Exynos.

  • CPU: -13.50%
  • Campur: +1.30%
  • GPU: -29.0%

Keputusan yang sama ditonjolkan dalam ujian Antutu apabila cip Snapdragon membantai Exynos dalam semua kategori.

Sumber

Galaxy Note 20 Ultra mula dijual di Malaysia pada 21 Ogos 2020. Pasaran Malaysia dan lain-lain pasaran selain Amerika Syarikat menerima varian yang diperkasa Exynos. Ini adalah isu yang sejak sekian lama diperkatakan oleh pengguna Samsung dalam pasaran Exynos.

Sudahlah menerima cip pemproses yang berusia, kenapa harga yang mereka bayar sama dengan versi Snapdragon. Bukankah itu tidak adil?

Sumber

BACA  Samsung Galaxy Z Flip dan S20 FE turun harga kekal, sehingga RM1,888 lebih murah