Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Tahukah anda yang anime Dragon Ball adalah buatan Malaysia?

Bukan sahaja Dragon Ball malahan Sailor Moon dan Transformers pernah mendapat sentuhan pengkarya tempatan. Itulah yang dikongsikan saudara Nahar Fadzil dalam satu Facebook Group. Pada lewat 1980-an, dia ditugaskan sebagai pelukis dan inker di Lensamation Sdn. Bhd. anak syarikat kepada Lensa Film Sdn. Bhd.

Sumber

Mereka telah beroleh kontrak daripada Toei Doga Animation (TDA) daripada Jepun untuk menghasilkan Anime. Menurut maklumat rasmi, seramai 6 artis telah dipilih untuk menjalani Latihan bawah TDA sebelum 5 pakar animasi Jepun datang sendiri ke Malaysia untuk melatih 70 orang artis animasi tempatan selama 2 tahun.

Gambar yang dikongsikan Nahar Fadzil ketika bekerja – Sumber

Pada ketika itulah mereka belajar sambil bekerja dalam penghasilkan anime-anime seperti Dragon Ball.

Maklumat sebegini amat sukar untuk dicari. Malahan di laman rasmi Lensa Film Sdn. Bhd. sendiri pun tidak dimasukkan. Yang ada, cumalah info daripada laman-laman yang telah diarkibkan.

Untuk maklumat anda, anime Dragon Ball “musim 1” ada 153 episode semuanya, bermula dengan pengenalan Goku hinggalah kepada pertarungannya dengan Pikor. Bahagian inilah yang katanya melibatkan warga tempatan kita.

Kemudian, muncul pula Dragon Ball Z dalam tahun 1989, Dragon Ball GT dalam tahun 1996, Dragon Ball Z Kai dalam tahun 2009 dan Dragon Ball Super dalam tahun 2015.

BACA  Semalam umum PKP, hari ini umum darurat