Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

TikTok tolak tawaran Microsoft, mungkin buang algoritma sebelum dijual

Seperti yang dilaporkan kami tempoh hari, kerajaan A.S memberi masa sehingga 12 November 2020 untuk TikTok menjual operasi luar China mereka kepada entiti A.S atau tindakan senarai hitam akan diambil.

Ia adalah tempoh yang dilanjutkan daripada tarikh asal iaitu 15 September 2020.

Namun, sehingga sekarang, tiada sebarang kata putus dicapai walaupun daripada Microsoft sendiri yang katanya akan membeli platform perkongsian video tersebut. Malah, menurut Microsoft, tawaran mereka kepada ByteDance, pemilik TikTok telah ditolak.

Semuanya masih ditahap rundingan dan selain Microsoft, Oracle juga dicanang sebagai calon yang sesuai untuk mengambil alih TikTok dek servis storan awan yang dimiliki mereka.

ByteDance pula tak menolak kemungkinan untuk menjual TikTok tanpa algoritma kerana ia adalah tulang belakang platfrom tersebut yang dibangunkan mereka daripada kosong hinggalah meletup seperti sekarang. Analogi yang dikongsikan mereka adalah “kereta boleh dijual, tapi enjinnya tidak” dan pada masa yang sama memberitahu pemilik baharu TikTok perlu membangunkan algoritma mereka sendiri.

Tiada siapa yang tahu apa yang akan terjadi pada TikTok selepas 12 November 2020 nanti jika perpindahan hak milik tidak dijalankan. Setakat ini, penganalisa melihat yang TikTok akan diharamkan di A.S, sama seperti yang sedang diamalkan di India.

Sumber, 2

BACA  Air Selangor: Pencemaran sungai akibatkan gangguan bekalan air