Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Drama TikTok dan A.S berterusan, masuki episode baru

Rata-rata ketahui yang A.S akan mengharamkan TikTok dalam pasarannya dan beberapa pasaran lain akibat hal-hal keselamatan. Pentadbiran Trump memberikan sehingga 20 September 2020 untuk ByteDance memeterai perjanjian penjualan TikTok dengan mana-mana entiti A.S, itupun selepas beberapa kali dilanjutkan.

Genap tempoh tersebut, kedengaran satu syarikat baru ditubuhkan di A.S iaitu TikTok Global yang katanya bertujuan untuk mengelola TIkTok versi luar China. Ia dimiliki bersama oleh Oralce dan Walmart.

Perjanjian asal adalah,Oracle menjadi “penyedia teknologi awan” manakala Walmart sebagai rakan komersial sementara ByteDance memegang majoriti 80% entity TikTok Global.

Perjanjian ini “direstui” pentadbiran Trump. Maka, TikTok berjaya mengelak diri daripada diharamkan. Itu cerita 20 September 2020. Sehari kemudian, drama baru bermula.

Ada satu kenyataan baru daripada Oracle yang memberitahu bahawa ByteDance perlu melucutkan semua saham pemilikiannya dalam TikTok Global dan hasil pelucutan itu akan diedarkan kepada pelabur ByteDance

Hal ini menyebabkan ByteDance kehilangan pemilikan dalam TikTok Global dan perkara ini nyata bercanggah dengan perjanjian asal.

Makanya, siapakah pemilik sebenar TIkTok Global? Bergantung kepada siapakah yang anda tanya. Nantikan perkembangan selanjutnya.

Sumber

BACA  Kempen #Laptop4Siswa sasar bantuan laptop buat pelajar universiti dari keluarga B40