Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PKPB: Waktu kerja di pejabat dibenarkan 4 jam sehari, 3 hari seminggu sahaja

Majlis Keselamatan Negara telah mengeluarkan arahan, supaya semua pekerja sektor awam dan swasta di peringkat pengurusan dan pentadbiran, supaya tidak hadir ke pejabat dan bekerja dari rumah (BDR). Arahan ini dikuatkuasakan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, bermula dari 22 Oktober 2020.

Arahan ini dijelaskan lagi oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Dato Seri Mohamed Azmin Ali. Beliau menerangkan, MITI bersetuju membenarkan maksimum 10% pekerja berada di pejabat, merangkumi tugasan seperti perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan dan ICT.

Bagaimanapun, ia dibenarkan untuk tempoh terhad iaitu: 4 jam sehari dari pukul 10 pagi hingga 2 petang, dan 3 hari seminggu.

Kebenaran bekerja di pejabat ini tidak memerlukan syarikat untuk membuat permohonan. Majikan hanya perlu mengeluarkan surat pelepasan perjalanan bagi setiap kakitangan yang dibenarkan bekerja sepanjang tempoh PKPB.

Tetapi kenyataan ini tidak menjelaskan beberapa perkara penting yang diumumkan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri semalam. Antaranya, pekerja perlu melakukan swab test COVID-19, di mana kosnya akan ditanggung oleh PERKESO, jika majikan ada mencarum.

Langkah mengetatkan lagi pergerakan pekerja di kawasan PKPB, dibuat memandangkan Malaysia terus mencatat jumlah kes positif tertinggi walaupun selepas seminggu PKPB dilaksanakan. Selama 4 hari berturut-turut, kes positif COVID-19 mencatat lebih 800 kes harian, di mana Sabah, Selangor dan Kuala Lumpur mencatat jumlah tertinggi.

Sumber: Azmin Ali
Sumber Gambar: Malay Mail

BACA  Kecanggihan iPhone menjadi laluan mudah penggodam menceroboh