Clubhouse dah diharamkan di China

Platform sosial media baru, Clubhouse, tiba-tiba jadi sebutan ramai dalam tahun 2021 selepas beberapa tokoh terkemuka dunia dikesan menggunakannya. Kepopularannya tak lama di China sebab ia sudahpun menyertai aplikasi yang diharamkan. Pengguna-pengguna Clubhouse di sana sudahpun melaporkan yang mereka tak lagi boleh menyertai laman sembang dalam APP itu sekitar 8 Februari 2021.

Pengguna China dihidangkan dengan mesej ini.

Melihat pada cara pengoperasian Clubhouse, hanya masa menentukan bilakah APP ini akan dibanteras penggunaannya di China. Apabila anda menyertai Clubhouse, anda boleh menyertai mana-mana “bilik sembang” digital dan mendengar perkongsian dalam bentuk suara daripada individu-individu tertentu.

Berbeza dengan livestream platform lain yang akan simpan satu salinan sesi livestream di server, Clubhouse tidak lakukan sebaliknya orang yang menyertai sesi tersebut saja akan tahu apa yang dikongsikan. Maka, orang yang berada di luar sesi tidak akan mengetahui apakah isi kandungan yang dibincangkan apetah lagi menganalisis apa yang disembangnya dalam bilik tersebut.

Di China, ada pengguna yang dikesan berbincang tentang perkara-perkara sensitif seperti kem petempatan Xinjiang, dan juga hal-hal kemerdekaan Taiwan dan isu-isu Hong Kong.

Walaupun tidak diharamkan, Clubhouse juga diberikan tanggapan negatif oleh sesetengah pengguna. Golongan ini menganggap yang Clubhouse tidak selamat untuk lakukan sembang rawak kerana sesiapa saja boleh bercakap, benar ataupun tidak, dan tiada siapa boleh menapisnya. Tapi, bukankah itu adalah masalah biasa untuk sebuah platform sosial yang ada fungsi livestream?

Sumber: SCMP, Techcrunch