Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

DidikTV, siaran khusus TV pendidikan mula beroperasi, jadual program ada disediakan

Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melancarkan saluran TV pendidikan terbaharu iaitu DidikTV Kementerian Pendidikan Malaysia (DidikTV KPM).

Dalam ucapannya itu, beliau berkata, pelaksanaan PdPR secara dalam talian tidak dapat dilakukan secara menyeluruh kerana sebahagian besar pelajar tidak mempunyai peranti sesuai dan kekangan akses internet.

Berikutan perkara itu, kerajaan buat pertama kalinya telah bersetuju untuk wujudkan satu siaran khusus TV pendidikan.

DidikTV KPM akan menyiarkan program berdasarkan kurikulum dan kokurikulum kementerian, serta berita mengenai dunia pendidikan dari prasekolah hingga Tingkatan 6.

Selain itu, melalui saluran itu juga kandungan pembelajaran sepanjang hayat yang memfokuskan pada nilai-nilai baik dan pengembangan watak pelajar akan disiarkan.

Saluran TV ini akan beroperasi pada setiap hari dari jam 7 pagi sehingga 12 malam mulai 17 Februari 2021. Ia boleh diakses melalui platform yang disenaraikan di bawah:

  1. MYTV (TV digital) – Saluran 107
  2. Astro β€“ Saluran 147
  3. Unifi TV β€“ Saluran NTV7

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang jadual program DidikTV, anda boleh tekan di sini atau boleh rujuk di laman sesawang Facebook rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Selain itu, jadual tersebut juga boleh didapati di akhbar Berita Harian, Harian Metro dan The New Straits Times.

Sumber: KPM

Dengan adanya saluran TV pendidikan ini, diharapkan agar semua pelajar dapat memanfaatkannya dengan baik. Selain DidikTV, ada juga saluran lain yang menerbitkan segmen pendidikan. Antaranya ialah, TV Okey RTM dan Astro Tutor TV. Justeru, anda boleh pilih saluran mana yang sesuai untuk ditonton oleh anak anda.

[Sumber: MalayMail]

BACA  Pengasas ClubHouse kongsi petunjuk versi Android diberi keutamaan penting