Digi Postpaid 150 tawar Internet tanpa had tapi guna taktik licik FUP

Digi dah mansuhkan pelan Digi Postpaid 150 Infinite. Tapi, menerusi Digi Postpaid 150 yang baru, anda masih boleh dapatkan Internet tanpa had macam pelan lama bila anda pilih add-on Internet Top-up dan bersetuju ditambat pada kontrak sepanjang 12 bulan.

Namun, sekiranya anda berfikir untuk langgan Digi Postpaid 150 yang baru ini menyangka anda boleh berkongsi dengan orang lain, ketahuilah yang ia tidak mudah seperti yang disangka.

Petikan T&C Digi

Menurut laman Terma & Syarat di bawah Klausa 27 kemudian subklausa 27.5, anda memang beroleh akses Internet tanpa had berkelajuan penuh. Namun ceritanya berbeza bila anda buka hotspot pada telefon. Menurut subklausa tersebut, kelajuan akses akan dihadkan kepada 10Mbps manakala hanya 3 klien sahaja boleh berhubung dengan hotspot tersebut.

Ia adalah syarat yang baru kerana pada Terma & Syarat Digi Postpaid Infinite yang lama, saya tak jumpa klausa yang serupa ataupun hampir serupa.

Isu telco mengeksploitasi FUP bukanlah perkara baru. Insiden terhampir sebelum ini adalah untuk pelan Hotlink. Maxis katanya melakukan kawal selia kelajuan pada pelanggan prabayar mereka untuk waktu tertentu atas sebab PKP.