Canon PowerShot Zoom, kamera ala monokular yang lebih baik daripada GoPro dalam 1 aspek

Canon ada satu kamera digital dan rupanya agak pelik iaitu PowerShot Zoom. Berbentuk seperti sebuah monokular, cara gunanya pun berbeza berbanding barisan kamera yang lain. Bila masuki Malaysia kelak, harganya adalah RM1,379.

Untuk harga sebegitu, anda terima kamera dengan sensor 1/3” beresolusi 12MP. Kemudian, ia ada dua jarak fokal iaitu 100mm F5.6 dan 400mm F6.3 optikal. Nak lebih jauh, ada zum digital yang boleh pergi sehingga 800mm.

Nak rakam video, ia boleh rakam dalam satu tetapan sahaja iaitu [email protected] Pengguna bergantung kepada EVF sahaja untuk lakukan bidikan malahan nak ubah setting pun perlu melihat menerusi EVF.

Storan penyimpanan yang digunakannya adalah mikro-SD dan perpindahan gambar boleh dilakukan melalui port USB ataupun secara wayarles.

Baterinya jenis terbina di dalam badan sebesar 800mAh. Menurut piawian CIPA, sebanyak 150 keping gambar boleh diambil menggunakan PowerShoot Zoom.

Melihatkan pada spesifikasi kamera ini, saya rasakan yang golongan sasarannya sangat niche. Pada harga sebegitu, saya boleh dapatkan GoPro yang miliki sensor lebih besar, keupayaan video lebih baik, dan bateri boleh ditukar ganti.

Satu-satunya bahagian yang GoPro tewas pada kamera canon ini adalah zum optikal yang superjauh.

Layari laman rasmi produk untuk maklumat lanjut.