Realme umum 4 “inovasi” kamera yang akan memperkasa Realme 8 Pro

Realme akan umumkan Realme 8 Pro tapi tarikhnya tidak pula diberitahu. Tapi mereka terlebih dahulu berkongsikan maklumat tentang kamera yang bakal pengguna temui pada telefon tersebut.

Sensor 108MP

Realme cuma memperkenalkan semula sensor kamera Samsung ISOCELL HM2 108MP yang sedang digunakan pada Galaxy S21 Ultra. Tapi katanya zum digital yang boleh pengguna temui padanya akan lebih cerah berbanding jika gunakan zum optikal. Perkara itu dicapai dengan melakurkan 8 bingkai gambar dan memprosesnya guna algoritma khas.

Dengan kamera 108MP, 3 zum digital yang miliki kualiti gambar setaraf zum optikal boleh dicapai.

Fotografi Tilt-shift

Pada saya, ia cumalah filter biasa. Saya boleh dapatkan kesan yang serupa guna APP Snapseed, bezanya fungsi ini terbina dalam APP kamera Realme. Menggunakan filter ini, anda boleh dapatkan kesan miniature pada gambar.

Tapi pada sampel gambar yang dikongsikan, hasilnya tidaklah gempak mana. Fotografi tilt-shift sebenar mengambil kira juga satah tempat objek berada dan bukannya mengenakan kesan kabur membuta tuli.

Contoh dalam gambar di atas, banggunan sepatutnya berada dalam satah fokus kerana kaki banggunan dengan puncaknya terletak dalams satu garis selari.

Starry Mode

Mode gambar malam ini sejak Realme X3 Superzoom lagi. Dengannya, anda boleh tangkap gambar bintang seperti gunakan kamera professional. Di Realme 8 Pro, katanya algoritma pemproses telah ditambah baik dan ini adalah kali pertama barisan Realme boleh rakam video timelapse untuk bintang.

Kesan Potret yang Baru

Saya tak rasakan ini inovasi yang berguna. Dengannya, anda boleh jadikan gambar hitam putih kecuali pada warna yang anda pilih. Untuk beberapa minit ia memang ciri menarik tapi untuk jangka masa panjang, ia lebih habiskan masa dalam setting berbanding digunakan.

Anda boleh tonton pembentangan penuh Realme dalam video di bawah.