Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pengganti tembaga untuk kabel USB sedang dibangunkan

Sekumpulan penyelidik dari MIT Schwarzman College of Computing sedang bangunkan pengganti kepada kabel USB yang ada bandwidth 10 kali ganda berbanding yang ada sekarang. Jalur yang superlebar itu diperoleh hasil manfaat penggunaan kabel polimer beserta cip silikon yang terbina dalam kabel.

Penyelesaian yang kita gunakan sekarang adalah kabel tembaga. Walaupun cukup pantas untuk kegunaan hari ini, ia semakin hari semakin tak cekap kerana lebih tinggi dan pantas data dipindahkan, lebih banyak tenaga dibazirkan melalui haba.

Untuk selesaikan masalah haba, kita ada kabel serat optik yang bolehkan perpindahan data dilakukan menggunakan cahaya. Namun, masalah lain pula timbul kerana antara dua titik, data perlu diterjemah kepada isyarat cahaya dan diterjemah semula kepada isyarat elektrik di penerima. Makanya, perlu ada satu lagi komponen tambahan yang mahal dan tak cekap kos.

Penyelesaian yang dibangunkan ileh penyelidik ini menggabungkan manfaat dua alam, daripada kabel tambaga dan serat optik.

Secara teorinya, ia akan menigkatkan kecekapan mesin seperti pelayan web. Pelayan web perlu pindahkan data kesana kemari dalam jumlah yang besar secekap mungkin. Aeroangkasa juga boleh terima manfaat kerana kos pengeluaran kabel jenis ini murah.

Penyelidik mensasarkan solusi pengganti USB ini miliki bandwidth sekurang-kurangnya 105 gigabit/saat ataupun 13.125 GB/s. Untuk perbandingan Thunderbolt 4 miliki jalur selebar 40 gigabit/saat.

Untuk pengguna biasa seperti kita, entah bila solusi ini akan masuki pasaran, mungkin puluhan tahun lagi untuk ia jadi mainstream.

Sumber: MIT