Rupa sebenar dan maklumat penuh Galaxy A52 5G sudah terbocor

Samsung masih belum menyatakan secara rasmi, apakah model telefon pintar yang akan dilancarkan dalam majlis Galaxy Awesome Unpacked pada 17 Mac 2021. Tetapi salah satu peranti yang digembar-gemburkan akan muncul adalah Galaxy A52.

Kita mungkin boleh mengetahui segala perkara tentang Galaxy A52 apabila telah muncul video buka kotak Galaxy A52 di YouTube. Ia dimuat naik oleh Moboaesthetics dan ia menepati hampir semua maklumat yang telah terbocor mengenai Galaxy A52 sebelum ini.

Di hadapan, dapat dilihat ia menggunakan skrin Infinity-O berlubang kecil di atas. Manakala di belakang, modul kameranya memuatkan 4 kamera dan LED Flash. Turut dikongsikan, terdapat dua slot kad SIM hibrid, berkongsi tempat dengan kad mikroSD.

Telefon turut dihidupkan dan beliau menunjukkan Galaxy A52 ini menjalankan pemproses Snapdragon 750G 5G, Android 11 dan One UI 3.1. Skrinnya Super AMOLED dengan kadar penyegaran 120Hz. Ia ada kamera utama 64MP dengan OIS, bateri 4,500mAh dan pengecas 25W di dalam kotak. Telefon ini juga kalis air IP67.

Jika ini adalah Galaxy A52 sebenar dan akan muncul di pelancaran nanti, maka ia adalah naik taraf yang sangat besar. Berapa pula harga jualannya di Malaysia kelak? Dengan banyaknya naik taraf, ia mungkin tidak lagi diberi harga RM1,299 seperti Galaxy A51 lepas.

[Sumber: The Verge]