Xiaomi berjaya tangguh sekatan perdagangan di Amerika Syarikat

Awal tahun ini, satu sekatan perdagangan telah diluluskan oleh mantan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump sebelum meletakkan jawatan. Trump telah menyenaraikan beberapa syarikat di dalam senarai sekatan ini, melarang mana-mana perniagaan di Amerika Syarikat (AS) dari melabur dan memiliki kepentingan di dalam syarikat yang termasuk dalam senarai ini. Xiaomi merupakan salah satu nama tersebut.

Tetapi perkara ini berjaya ditangguhkan oleh Xiaomi apabila Hakim Mahkamah Daerah Washington D.C., Rudolph Contreras membenarkan injunksi sementara terhadap perintah sekatan tersebut. Hakim menyimpulkan bahawa, defendan tidak membuat kes dilihat sebagai kepentingan keselamatan negara yang dipertaruhkan di sini sangat memaksa.

Sumber

Justeru itu, Xiaomi mengeluarkan kenyataan rasmi dan berasa gembira terhadap keputusan tersebut. Bagaimanapun, Xiaomi akan meneruskan usaha agar sekatan ini ditarik balik sepenuhnya. Xiaomi menegaskan bahawa mereka tidak memiliki hubungan rapat dengan tentera China, atau digelar CCMC (Syarikat Berkaitan Ketenteraan China), seperti yang didakwa.

Sekatan yang dikenakan terhadap Xiaomi adalah berbeza dengan Huawei. Jika sekatan ini berkuatkuasa, mana-mana perniagaan di AS masih dibenarkan berurusan dengan Xiaomi, termasuk Google. Tetapi perniagaan ini tidak dibenarkan memiliki kepentingan atau melabur di Xiaomi. Ini boleh merencatkan usaha Xiaomi untuk mengembangkan perusahaan mereka dengan lebih luas, terutama di AS sendiri.

[Sumber: Reuters, Xiaomi]

Berita berkaitan