YouTube uji pengesanan produk automatik dalam video, pengguna dapat lebih maklumat

YouTube sedang menguji ciri yang membolehkan setiap produk di dalam video YouTube dikesan dan di senaraikan secara automatik. Ciri ini akan ada di antara video yang dicadangkan oleh YouTube. Jika di akses melalui telefon, cadangan boleh dilihat di bahagian bawah. Melalui komputer pula, cadangan video pada bahagian kanan.

Tujuan ciri ini dicipta adalah untuk bantu pengguna mengetahui lebih banyak maklumat mengenai produk yang terdapat pada sesebuah video di YouTube. Contoh, sekiranya anda sedang menonton video SoyaCincau tentang Galaxy A72, akan keluar maklumat Galaxy A72 pada bahagian bawah video dan boleh tekan view untuk dapatkan maklumat lanjut.

Sumber

Sehingga 22 Mac 2021, ciri ini sudah dikembangkan kepada pengguna yang menonton video YouTube di AS. Namun tidak diketahui sama ada ia akan berfungsi di Malaysia atau tidak.

Sebelum ini, YouTube ada menguji ciri membeli-belah di platformnya agar pengguna dapat menjual dan membeli produk yang terdapat dalam sesebuah video YouTube. Melalui ciri ini, penonton boleh lihat senarai produk yang disediakan disamping melihat maklumat dan video yang berkaitan untuk produk tersebut.

Mungkin ciri mengesan produk ini juga akan membantu pencipta kandungan untuk mmepromosikan barangan jualan melalui platform masing-masing.

[Sumber: YouTube, TheVerge]