Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Lebih 11 juta data pengguna Facebook di Malaysia bocor, ia termasuk nombor telefon dan lokasi

Sebanyak lebih daripada 533 juta data peribadi milik pengguna Facebook dilapor telah bocor di dalam talian. Data tersebut merangkumi maklumat pengguna Facebook dari 106 negara, termasuk lebih dari 32 juta pengguna di AS, 11 juta pengguna di UK, dan 6 juta pengguna di India.

Perkara ini dikogsikan oleh Alon Gal, pengasas bersama syarikat keselamatan siber Israel, Hudson Rock, di Twitternya.

Berdasarkan perkongsian Gal, dia menunjukkan perkara ini terdedah sejak awal tahun 2020 lagi. Di Malaysia sahaja, sebanyak 11,675,894 akaun pengguna mengalami kebocoran maklumat.

Data itu termasuklah nombor telefon, ID Facebook, nama lengkap, lokasi, tarikh lahir dan ada juga yang melibatkan kebocoran maklumat alamat e-mel. Ini bermakna sekiranya anda ada pautkan nombor telefon anda di akaun Facebook, mungkin nombor telefon itu sudah diketahui penggodam.

Jurucakap Facebook memberitahu Insider bahawa data itu dibuang kerana kerentanan yang telah dibaiki pada 2019. Walaupun sudah lama, data-data itu tetap bermakna kepada penjenayah siber untuk menyamar atau melakukan sebarang penipuan melibatkan identiti pengguna Facebook.

Contohnya, nombor telefon ialah satu data yang penting, anda juga terima maklumat di situ seperti nombor TAC atau log masuk pengesahan ke mana-mana akaun. Jadi, jika penggodam dapat nombor telefon anda, banyak lagi maklumat lain mereka boleh dapat.

Selain itu, Gal mengatakan bahawa, dari segi keselamatan, tidak banyak yang dapat dilakukan Facebook untuk membantu pengguna yang sudah mengalami kebocoran data, kerana data mereka sudah terdedah. Tetapi dia tambah bahawa Facebook sekurang-kurangnya boleh bagi peringatan kepada pengguna untuk sentiasa berjaga-jaga.

Nampaknya Facebook belum ada ciri keselamatan yang kuat, jadi sebaiknya anda berhati-hati apabila berkongsi data peribadi anda di aplikasi itu kerana identiti anda mungkin akan disalah guna oleh pihak pengodam.

[Sumber: Insider, TheVerge]