Facebook rayu pengguna iOS 14.5 benarkan fungsi menjejak data

Menerusi ciri baru yang dinamakan App Tracking Transparency (ATT) pada iOS 14.5, Apple mengkehendakkan semua pembangun APP di platformnya untuk membenarkan penggunannya memilih untuk tidak dijejak. Perkara ini langsung tidak disenangi Facebook dan ramai lagi pembangun APP yang bergantung kepada iklan sebagai sumber keuntungan.

Apple sendiri ada platform pengiklan

Di pihak Facebook, walaupun mereka terpaksa patuh kepada Apple, ia tidak bermakna mereka menyerah tanpa melawan. Buat pengguna Facebook dan Instagram, mereka akan disajikan dengan paparan mengandungi mengapa perlunya fungsi menjejak diaktifkan sebelum halaman tetapan ATT keluar.

Dalam hujah Facebook, sebab pengguna iOS 14.5 perlu benarkan mereka dijejak ialah:

  1. Pengguna disajikan dengan iklan yang lebih releven
  2. Kekalkan Facebook/Instagram sebagai platform percuma
  3. Sokong perniagaan yang bergantung kepada iklan untuk mencari pelanggan

Nampaknya semua alasan itu cumalah untuk keuntungan Facebook sahaja. Walau apapun terjadi, Facebook tetap tidak rugi kerana mereka tentu sekali akan mengenakan caj yang tinggi untuk beriklan disebabkan mereka perlu “kerja lebih” untuk melepas halangan ATT ini.

Kalau anda rasakan keselamatan data peribadi terjamin apabila anda gunakan fungsi ATT, anda tentu sekali salah kerana Apple sendiri mengumpul maklumat anda dan gunakannya untuk kepentingan mereka.

Sumber: Facebook