WWDC 2021: iOS 15 bawakan ciri menjejak iPhone walaupun peranti dimatikan

Selepas kemas kini iOS 15 disebarkan, satu-satunya untuk halang peranti anda dikesan orang lain adalah dengan mencabut baterinya. Itulah salah satu pembaharuan yang dibawakan Apple pada sistem operasi peranti mudah alih paling canggih mereka.

Hal ini kerana, apabila anda gunakan fungsi “Turn Off” pada iPhone ataupun iPad, ia sebenarnya masih beroperasi tapi dalam mode tenaga minimum. Segala komponen komunikasi seperti GPS, Wi-Fi, Bluetooth, dan Ultrawide-band tetap berfungsi untuk menyuapkan data kepada rangkaian Find My.

Anda boleh anggapnya bertukar menjadi sebuah AirTag gergasi yang sentiasa memancarkan data untuk dipungut peranti Apple yang lain.

Sekiranya anda ingin iPhone anda ditutup sebetulnya, ada tetapan khas dalam Setting untuk mematikan fungsi tenaga minimum ini. Namun, saya rasakan ia masih tidak boleh halang Apple dari menjejaki anda.

Fungsi ini boleh dilihat seperti pedang bermata dua. Memanglah pengguna boleh menerima manfaat daripada segi menjejak peranti yang hilang, dalam pada masa yang sama Apple turut beroleh data tentang lokasi setiap satu peranti mereka atas muka bumi ini.

Itulah salah satu pembaharuan pada iOS 15 dalam kalangan ratusan lagi yang diumumkan pada WWDC Apple yang berlangsung antara 7 Jun hingga 11 Jun 2021.