Tahukah anda, fon telinga terbaik Sony dibuat di Malaysia?

Sony baru sahaja melancarkan fon telinga WF-1000XM4, menggantikan model popular WF-1000XM3 yang digemari ramai sebagai fon telinga TWS dengan penyaring hingar aktif (ANC) antara terbaik pada masanya. Tetapi adakah anda tahu bahawa model baru ini dihasilkan di Malaysia?

Sumber: Aaron is Loud and Wireless

Jika belum tahu, Sony sebenarnya menghasilkan kebanyakan produk audio mereka di Malaysia, termasuk WF-1000XM3, WH-1000XM3 dan WH-1000XM4. Keliru? Model nama produk Sony memang selalunya sukar untuk diingati dan dibezakan sejak sekian lama.

Jadi produk audio yang baru ini, WF-1000XM4 tidak terkecuali daripada dihasilkan di Malaysia. Anda sebenarnya boleh melihat dengan jelas, di mana perkataan MALAYSIA dicetak di kedua belah bud telinga.

Malah, kilang Sony di Pulau Pinang telah sekian lama menjadi pengeluar utama fon kepala ANC untuk pasaran antarabangsa Sony. Pernah dilaporkan juga bahawa Sony juga ada pasukan R&D yang menguruskan model Sony MDR, termasuk perkakas utama untuk produk audio di sini.

Kilang Sony Electronics Malaysia di Prai telah beroperasi sejak tahun 1973 dan menghasilkan kira-kira 100 produk audio, termasuk fon kepala, pemain muzik digital, Walkman, soundbar dan sistem audio.

Apa yang baru di Sony WF-1000XM4?

Fon telinga Sony WF-1000XM4 akan mula dijual di Malaysia pada bulan Julai 2021, dengan harga RM1,099. Tempahan awal fon telinga ini telah dibuka sekarang di Stor Online Sony Malaysia, serta di Lazada dan Shopee. Sebagai promosi tempahan awal, pembeli akan menerima pad pengecas wayarles bernilai RM399, selagi stok masih ada.

WF-1000XM4 hadir dengan ANC lebih baik menggunakan cip V1 baharu, serta pemacu audio 6mm dikemaskini. Ia juga menyokong codec LDAC, DSEE Extreme dan Hi-Res Audio Wireless.

Hayat bateri dipertingkat dengan masa penggunaan sehingga 8 jam bersama ANC aktif, serta tambahan 16 jam lagi bersama bekas pengecas. Untuk panggilan, Sony menambah teknologi getaran tulang (bone induction) serta mikrofon “beamforming” bagi menangkap suara pengguna dengan lebih jelas.

Antara ciri baharu di WF-1000XM4 adalah sokongan pengecasan wayarles serta kalis air dan debu IPX4. Sony turut mengumumkan bahawa produk ini bebas daripada penggunaan plastik, sebagai usaha mereka untuk melestarikan alam sekitar.

Ketahui lebih lanjut mengenai fon telinga Sony WF-1000XM4 di dalam laporan kami di sini.