Laptop Acer ini miliki piawaian ketenteraan dan dijual pada harga bermula bawah RM3,000

Acer Enduro  adalah siri produk tahan lasak yang ditujukan pada pengguna yang perlukan sebuah mesin yang mampu harungi hari-hari mencabar. Siri ini diperkenalkan dalam tahun 2020 dalam salah satu ahlinya ialah Enduro Urban N3, sebuah laptop.

Untuk 2021 ia menerima kemas kini spesifikasi kepada yang lebih baik. Acer Enduro Urban N3 hadir dalam 3 model yang berbeza mengikut CPU dan harga.

  • Versi Intel Core i3- RM2,799
  • Versi Intel Core i5 – RM2,999
  • Versi Intel Core i7 – RM3,699

Semua laptop Enduro Urban N3 melepasi piawaian ketenteraan MIL-STD 810H. Walau bagaimanapun, ujian apakah yang telah dijalankan ke atas laptop-laptop ini tidak pula dikongsikan oleh pihak Acer.

Selepas CPU, semua komponen yang ada pada varian-varian Enduro Urban N3 adalah sama.

Di bahagian paparan, anda terima panel IPS FHD sebesar 14”. Kemudian, anda dibekalkan RAM 4GB tapi boleh diperluas melalui 2 slot So-DIMM yang disediakan. Penyimpanan data dilakukan melalui sotran SSD 512GB, bukan jenis NvME sebaliknya PCI-E yang biasa saja.

Ada sejumlah port dibekalkan kepada anda untuk penyambungan dengan aksesori luar. Anda beroleh 1 HDMI, 3 USB-A, dan 1 USB-C. Menariknya port USB-C Enduro Urban N3 ialah ia menyokong Thunderbolt 4 beserta Display Port.

Maka bolehlah anda gunakan monitor luar ataupun storan berkelajuan tinggi sewaktu bekerja.

Sekiranya anda berminat untuk dapatkan seunit laptop tahan lasak ini, anda boleh pergi ke Shopee ataupun Lazada. Maklumat lanjut berkaitan laptop ini boleh anda dapati di laman rasmi produk.