Spotify lancarkan pesaing Clubhouse yang bernama Greenroom

Satu demi satu pesaing kepada platofmr sembang secara audio sahaja dilancarkan. Kali ini daripada Spotify dan platform tersebut dinamakan Greenroom. Semua ciri-ciri yang boleh anda temui di Clubhouse, ada pada Greenroom.

View post on imgur.com

Tapi, kelebihan Greenroom ialah sesiapa sahaja boleh menyertainya tak seperti Clubhouse yang hanya menerima pendaftaran secara jemputan satu ketika dulu. Tambahan pula, cakupan pengguna yang dimiliki Spotify pada servis penstriman muziknya tentu sekali akan memacu pertumbuhan Greenroom.

Di Greenroom, pengguna boleh mewujudkan ruang sembang ataupun menyertai ruang sembang orang lain untuk berkongsi pendapat dan maklumat. Setakat ini, servis disediakan secara percuma tanpa sebarang iklan membanjirinya.

Namun, ia tidak bermakna Spotify tidak bergerak kearah itu. Program Spotify Creator Fund sudahpun berjalan bagi memberi peluang kepada pengguna-pengguna Greenroom menjana pendapatan melalui patform tersebut. Bila dah jana pendapatan, wangnya tentu sekali akan diperoleh daripada pengiklan-pengiklan, tahulah anda di mana kesudahannya.

Kalau anda berminat untuk mencuba Greenroom, ia ditawarkan kepada pengguna Android dan iOS.

Sumber: Spotify, Greenroom