Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Anda Boleh Guna Telefon Lama Untuk Jana Bitcoin

Pengguna kini menukar telefon pintar pada kadar yang lebih pantas. Ia menimbulkan masalah lambakan sampah elektronik yang amat sukar untuk dilupuskan. Menyedari isu itu, Samsung melalui kumpulan C-Labs mereka telah mengguna semula 40 buah Galaxy S5 untuk melombong kriptowang.

Namun begitu, ia bukanlah satu alternatif kepada cara melombong kriptowang yang dilakukan sekarang tetapi lebih kepada untuk membuktikan konsep. Tapi, kecekapan tenaga yang boleh diberikan oleh telefon pintar adalah tiga kali ganda berbanding komputer ujian yang menggunakan Intel Core i7 2600.

Selain membangunkan mesin melombong matawang digital, mereka turut menggunakan telefon Galaxy yang terpakai untuk memantau akuarium dan menggunakan kamera depan telefon sebagai pengecam wajah biometrik.

Pengeluar teknologi rata-rata mereka membangunkan produk yang mempunyai jangka hayat yang terhad. Sudahlah hayat yang singkat, membaikinya sudah semakin mahal. Ia memaksa pengguna membeli peranti baru berbanding membaiki peranti yang rosak.

Melalui inisiatif Galaxy Upcycling, Samsung mensasarkan pengurangan sampah elektronik dalam pasaran dan pada masa yang sama memupuk sifat kreatif dalam kalangan penggunanya untuk mencari kegunaan baru pada setiap produk keluaran mereka.

[Sumber: Motherboard]

BACA  Tak perlu beli Galaxy S20 Sebab Galaxy A71 dan Galaxy A51 pun mewarisi beberapa ciri serupa