fbpx

Lenovo Hantar Mirage Solo Ke Gelanggang VR

Disamping Oculus Go dan Xiaomi VR Standalone, Lenovo turut melancarkan set VR mereka tersendiri. Lenovo Mirage Solo adalah set VR pertama dunia yang menggunakan platform Daydream VR daripada Google.

Mirage Solo memiliki paparan LCD sebesar 5.5″ dengan resolusi 2,560 x 1440. Ia lebih tinggi berbanding Oculus Rift dan HTC Vive. Walau bagaimanapun, ia masih belum sempurna dan anda tak boleh memasang jangkaan yang terlalu tinggi kerana resolusi ini masih belum cukup HD teknologi VR.

Bagi mencerap pergerakkan, set VR ini menggunakan teknologi WorldSense Google yang menukarkan maklumat pergerakkan sebenar kepada digital, sama seperti yang dilakukan pada Windows Mixed Reality.

Menggunakan sistem pengkomputeran untuk megesan pergerakkan, Lenovo mampu menyisihkan apa-apa aksesori fizikal tambahan yang diperlukan untuk menjejak dalam ruang 3D.

Jika Mirage Solo bertugas memaparkan kandungan VR, Mirage Camera pula mampu menghasilkan kandungan VR. Menggunakan dua kamera 13MP dalam konfigurasi stereoskopik, ia merakam video hemisfera dalam resolusi [email protected]

Untuk status penjualan, Lenovo mensasarkan untuk mengedarkan Mirage Solo dan Mirage Camera seawal suku kedua 2018 pada masing-masing pada harga sekitar USD 400 (RM1,602) dan USD 300 (RM 1,202).

[Sumber: Lenovo]

BACA  Jangan biarkan orang lain guna akaun bank dan kad ATM anda, ia mungkin bawa padah