Stories ala Snapchat kini terdapat di enjin carian Google

Dimulakan oleh Snapchat, kemudian merebak ke Facebook, Instagram dan WhatsApp. Kini Google turut mengikut jejak langkah yang lain dengan melancarkan Story. Tetapi ia bukan untuk kegunaan media sosial.

Google baru-baru ini melancarkan Google AMP Stories dan ia telah sedia digunakan oleh beberapa laman web seperti Cosmopolitan, Wired dan Mashable. Mereka berkongsi berita dan cerita dalam bentuk yang lebih interaktif dan mesra peranti mudah alih melalui Google AMP Stories.

Seperti namanya, Google AMP Stories menggunakan platform Accelerated Mobile Pages (AMP) yang direka khusus untuk mempercepatkan pengalaman melayari internet di peranti mudah alih. Sedikit demi sedikit, AMP Stories akan mula kelihatan di laman enjin carian Google.

Untuk permulaan, Google AMP Stories hanya terdapat di pelayar peranti mudah alih. Tetapi Google mahu meluaskan capaiannya kepada komputer desktop dan laptop di masa depan.

Sesiapa sahaja boleh menyediakan kandungan Google AMP Stories. Maklumat lanjut tentang penyediaan kandungan AMP Stories boleh dirujuk di sini.

[Sumber: AndroidCentral, Google Dev]

BACA  Storan terbesar Samsung Galaxy S10+ 1TB boleh mula dibeli di Malaysia