Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Ini Hasil Pertarungan Kamera Galaxy S9 Dengan Tiga Laksamana

Intro

Galaxy S9 dilancarkan pada penghujung Februari yang lalu dan tempahan untuk pasaran Malaysia sudahpun dimulakan pada 7 Mac. Tapi sebelum anda membelinya, sudah tentu anda ingin melihat pada prestasi terutama pada kameranya bukan?

Dalam artikel ini kami lakukan 5 ujian pelbagai keadaan untuk melihat sejauh mana hebatnya kamera telefon ini. Lima ujian itu adalah:

 1. HDR
 2. Keadaan Malap
 3. Ketajaman
 4. Makro
 5. Warna

Kemudian, kami bandingkan hasilnya dengan gambar daripada tiga telefon:

 1. Apple iPhone X
 2. Huawei Mate 10 Pro
 3. Samsung Galaxy S8+

Mari kita terus ke ujian-ujian tersebut.


1. HDR

Selain situasi malap, backlight juga adalah musuh utama pada kamera bersensor kecil. Hal ini kerana, belakang subjek yang terlalu terang membuatkan telefon gagal untuk merakam butiran subjek sebaliknya ia akan dibanjiri cahaya dari belakangnya.

Dalam gambar di bawah, salah satu menara peninjau di Fira Montjuic, Bercelona berada di hadapan matahari. Titik dedahan (exposure) ditetapkan pada menara itu dan gambar ditangkap.

Hasilnya adalah seperti berikut:

Tekan untuk resolusi besar

 • A – Galaxy S8+
 • B – Galaxy S9
 • C – iPhone X
 • D – Mate 10 Pro

Dalam himpunan gambar yang telah dizum, kesemua telefon kecuali iPhone X berjaya menangkap butiran terperinci pada dinding menara. Jika anda melihat pada gambar resolusi besar, kelihatan perincian pada bata serta tiang menara yang mungkin sukar dilihat pada sampel iPhone X.

Walau bagaimanapun, kedua-dua Galaxy S8+ dan Galaxy S9 berjaya merekod warna merah batu bata dengan paling tepat.


2. Keadaan Malap

Seperti biasa, sensor kecil amat gerun akan keadaan malap. Mereka terpaksa meningkatkan kesensitifan ISO ataupun memperlahankan kelajuan pengatup demi membenarkan cahaya secukupnya ditangkap oleh sensor pengimejan.

BACA  Samsung ejek Apple pasal pengecas, adakah dia lupa sejarah?

Tapi, tindakan-tindakan itu ada risikonya. ISO yang tinggi membuatkan tahap hingar (noise) gambar yang tinggi manakala kekaburan boleh berlaku apabila kelajuan pengatup yang perlahan digunakan.

Makanya, kamera perlu mencari titik ekuilibrium antara keduanya bagi menghasilkan gambar yang terbaik.

 Tekan untuk resolusi besar

 • A – Galaxy S8+
 • B – Galaxy S9
 • C – iPhone X
 • D – Mate 10 Pro

Mate 10 Pro menghasilkan imej yang paling pudar dalam gambar ini. Manakala baki tiga telefon lain berjaya merakam gambar dengan ketajaman yang baik lebih-lebih lagi pada frasa “Serving Suggestion”.

Tahap hingar (noise) pada Galaxy S9 dan iPhone X lebih tinggi berbanding daripada lensa Galaxy S8+. Ia agak pelik kerana data EXIF, Galaxy S8+ menggunakan ISO paling tinggi iaitu ISO 400 berbanding iPhone X hanya menggunakan ISO 160 dan Galaxy S9 ISO 320.

Dalam kategori ini, Galaxy S8+ berprestasi lebih baik berbanding tiga yang lain.


3. Ketajaman

Dalam situasi cukup pencahayaan, kaca pada lensa memainkan peranan yang amat penting untuk menghasilkan imej yang tajam. Dalam ujian ini, kami mengambil sampel foto Plaça d’Espanya untuk melihat sejauh mana kemampuan kaca-kaca optik telefon menangkap perincian bata pada banggunan ini.

Tekan untuk resolusi besar

 • A – Galaxy S8+
 • B – Galaxy S9
 • C – iPhone X
 • D – Mate 10 Pro

Dalam ujian ini, iPhone X cemerlang daripada segi merakam butiran serta penghasilan warna. Cuba anda bandingkan hasil dari iPhone X dengan Mate 10 Pro. Gambar daripada flagship Huawei itu agak mendatar dan perincian agak kabur.

Untuk Galaxy S9 pula, penghasilan warnanya lebih baik berbanding Galaxy S8+ yang kelihatan agak jingga.

Contents