Ini Sebabnya Mengapa MIUI Adalah Cabang Android Yang Paling Berjaya

Dalam banyak-banyak custom ROM Android, MIUI adalah antara ROM yang bertahan paling lama dalam sejarah Android. Ia wujud sezaman dengan CyanogenMod (CM) yang sekarang sudah mati. Apakah rahsia MIUI bertahan salama ini?

Jika anda melihat pada jumlah peranti yang menggunakan MIUI, sudah pasti anda memikirkan bagaimanakah sistem operasi ini mampu dibangunkan untuk disokong oleh ratusan produk yang berlainan spesifikasi dan kegunaan?

Jawapannya ada dalam dokumen yang difailkan Xiaomi yang akan digunakan untuk memohon penyenaraian di papan awam saham Hong Kong Stock Exchange.

Dalam dokumen tersebut, Xiaomi memaklumkan yang mereka memiliki sejumlah 14,513 pekerja yang kebanyakannnya berpusat di Beijing dan sebahagiannya di India, Taiwan, Indonesia, dan Hong Kong.

Yang menariknya, 2,275 orang (15.7%) daripadanya memiliki tugas khas iaitu membangunkan sistem operasi MIUI. Ia menjadi kelompok kedua terbesar selepas jabatan penjualan yang memiliki 6,048 kakitangan.

Ramai mendakwa yang MIUI ingin meniru antaramuka iOS kerana pada sistem operasi ini, APP Tray-nya tiada tetapi kesemua APP ikon ada pada halaman perumah. Selain itu, ciri hand gesture seperti iPhone X turut boleh ditemui pada MIUI yang digunakan telefon Mi MIX 2S.

[Sumber: GizmoChina]

BACA  Mi 9 tiba di Malaysia April depan dengan harga di bawah RM2,000