MCMC Jelaskan Mengapa Ada Laman Web Yang Disekat Menjelang PRU 14

Internet di Malaysia dikawalselia oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC). Merekalah yang bertanggung jawab menapis laman web mana yang boleh diakses pengguna di negara kita dan yang mana tak boleh. Perasankah anda yang terdapat beberapa laman web tidak boleh diakses pada malam pengiraan undi PRU14?

Misalnya laman  http://live.undi.info/ tidak boleh diakses melainkan anda menggunakan DNS luar. Hal ini menimbulkan tanda tanya kerana pengundi perlu mengetahui keputusan semasa kiraan undi.

Terbaru, menerusi akaun Twitter dan Facebook MCMC, mereka menjelaskan mengapa mereka melakukan sedimikian.

Menurut MCMC, mereka menerima aduan orang ramai tentang maklumat yang dipaparkan dalam laman web yang disekat adalah tidak tepat dan boleh menimbulkan salah faham dalam kalangan rakyat.

Satu lagi kes adalah laman web http://www.sarawakreport.org/ dan https://medium.com. Dalam kes ini pula, MCMC mendakwa yang mereka menyebarkan maklumat sensitif yang boleh mengancam keselamatan negara. Memandangkan laporan audit 1MDB sudahpun dilepaskan kepada umum, MCMC sudahpun menyahsekat kedua-dua laman web itu.

[Sumber: SKMM]

 

BACA  Kerani Bank di Kuantan suspek terbaru wabak berita palsu Koronavirus