fbpx

Saintis Ajar AI Untuk Lihat Guna Gelombang Radio

Mengenal pasti posisi tubuh adalah salah satu cabaran yang dihadapi dalam lapangan computer vision dek ketiadaan mata seperti manusia. Hal ini penting kerana sektor seperti keselamatan kini berusaha menggunakan AI untuk membantu mereka mengesan risiko bahaya seperti jenayah dan sebagainya.

Sekumpulan saintis daripada MIT berusaha untuk membangunkan sistem penglihatan AI menggunakan gelombang radio. RF-Pose, adalah sistem rangkaian neural yang berupaya mengenal pasti manusia walaupun berdiri dibelakang dinding.

Secara asasnya, RF-Pose memancarkan gelombang radio ke sekelilingnya dan mencerap pola lantunan gelombang itu. Menggunakan maklumat tersebut, ia disuapkan pada sistem AI untuk mengenal pasti dimanakah tubuh manusia berada.

Keupayaan untuk mengesan objek disebalik dinding adalah manfaat yang dinikmati apabila menggunakan gelombang dalam julat GHz kerana gelombang sepanjang ini boleh menembusi dinding.

Kelebihan sistem RF-Pose dalam mengesan orang berbanding sistem yang lain adalah ia tidak memerlukan subjek memakai alat pengesan.

[Sumber: MIT]

BACA  DxOMark temui kamera ASUS ROG Phone II lebih baik dari Sony Xperia 1