Hanya Galaxy Note 9 Boleh Main Fortnite Android Apabila Dilancarkan

Dua perkara besar akan diumumkan tak lama lagi. Yang pertama adalah pelancaran Galaxy Note 9 dan yang kedua adalah permainan Fortnite untuk platform Android.

Tapi ada satu berita kurang enak daripada Internet. Ada yang mendakwa Fortnite Android hanya boleh dimainkan oleh Note 9 untuk beberapa ketika kerana menerima hak eksklusif daripada Epic Games, selaku pembangun permainan bergenre Battle Royale itu.

Dakwaan itu hadir selepas fail APK permainan itu berjaya diperoleh oleh beberapa pembangun perisian dan mereka menelurusi pada kod atur caranya.

Dalam kod tersebut, terdapat beberapa baris kod yang mengkehendakkan APP itu memeriksa model, pengeluar, GPU telefon pengguna sebelum menjalankan permainaan.

Mereka mencuba pada telefon seperti Essential Phone, Google Pixel 2 XL tapi ia langsung tidak mahu lancar. Tapi peranti Galaxy S7, S8, S9, dan Note 8 pula boleh mengakses APP itu tapi masuh belum boleh dimainkan kerana pelayan untuk Fornite Android masih belum dilancarkan.

Samsung Galaxy Note 9 akan dilancarkan pada 9 Ogos 2018 ini di New York dan anda boleh ikuti perkembangannya di SoyaCincau BM.

[Sumber: XDA Developer]