Tambah nilai prabayar dikecualikan dari SST bermula 6 September

Memang bangang jadinya bila kita beli tambah nilai RM10, kredit yang kita dapat hanya RM9.43 dan tidak boleh langgan pelan berharga RM10. Kena beli tambah nilai lagi RM10. Itulah yang berlaku pada hari pertama cukai SST dilaksanakan pada 1 September.

Selepas beberapa kenyataan rasmi dari Menteri Kewangan seperti tidak diendahkan syarikat telekomunikasi, hari ini sekali lagi Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng menegaskan tiada cukai SST dikenakan untuk tambah nilai prabayar, tetapi bermula dari 6 September 2018.

Pengecualian Cukai Perkhidmatan Ke Atas Perkhidmatan Telekomunikasi Pra Bayar.

Posted by Kementerian Kewangan Malaysia on Tuesday, 4 September 2018

Maknanya, beli tambah nilai RM10 dapat kredit RM10. Beli tambah nilai RM30 mesti dapat kredit RM30.

Tambah Lim lagi, pengecualian ini adalah berdasarkan kepada Seksyen 34(3)(a) Akta Cukai Perkhidmatan 2018. Kaedah lain akan diumumkan kemudian untuk syarikat telekomunikasi agar kerajaan tidak kerugian dalam usaha untuk memastikan pelanggan mendapat nilai penuh untuk bayaran yang dibuat.

Dari kenyataan di atas, kerajaan dilihat akan memberitahu syarikat telekomunikasi selepas berjumpa cara lain untuk mendapatkan cukai, tetapi masih perlu memastikan pelanggan mendapat kredit penuh pada setiap tambah nilai yang dibeli.

Mungkin pelanggan akan dikenakan cukai SST semasa melanggan pelan, atau semasa menggunakan perkhidmatan lain seperti panggilan dan SMS. Asalkan beli tambah nilai, mesti dapat kredit yang sama banyak.

Perkara ini seharusnya telah diselesaikan lebih awal kerana Malysia telah berhadapan situasi yang sama sewaktu GST dilaksanakan dahulu. Ini tidak, terpaksa menunggu sehingga 5 hari untuk diselesaikan pula. Yang penting, jangan biarkan ia berulang.

Jadi ingat ya semua, tiada lagi cukai SST pada tambah nilai. Beli RM5 dapat RM5. Beli RM100 maka dapat kredit RM100 juga.

BACA  AirAsia Kongsi Cara Mereka Depani Wabak Coronavirus Dalam Operasi Mereka

[Sumber: BERNAMA, Kementerian Kewangan]