Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Ubat untuk penyakit ChargeGate di iPhone XS sudah ditemui

Berita baik untuk pengguna iPhone XS khususnya, dan iPhone lain-lain amnya. Masalah mengecas di iPhone akan menemui jalan penyelesaiannya. Bukan dengan memberi pengecas pantas, tetapi dengan kemaskini iOS 12.1 yang akan datang.

Rene dari iMore telah mengesahkan, penyelesaian ChargeGate dimuatkan di dalam iOS 12.1 Beta. Beliau menjelaskan, tiada lagi lengah ataupun tidak mengecas langsung apabila kabel lightning dicucuk ke iPhone. Orang ramai boleh menantikan kemas kini iOS 12.1 diberikan kepada semua tidak lama lagi.

Masalah mengecas iPhone XS ataupun #ChargeGate, telah diuji oleh Unbox Teraphy setelah melihat aduan orang ramai tentangnya. Apabila skrin terpadam kemudian dicucuk kabel, ia tidak akan mula mengecas, atau lambat mula mengecas.

Dalam satu laporan oleh BGR, masalah ini berlaku mungkin disebabkan fungsi USB Restricted Mode, sebuah fungsi keselamatan untuk menghalang iPhone dari diceroboh pihak luar. Ia aktif selepas skrin telefon telah lama terpadam.

Sebagai penyelesaian jangka pendek, pengguna iPhone disarankan untuk menghidupkan skrin terlebih dahulu sebelum mencucuk kabel untuk mengecas. Harap-harap ia dapat membantu anda.

BACA  Apple akan lancarkan produk pada 15 September 2020, besar kemungkinan bukan iPhone