fbpx

Kamera iPhone XS, melawan iPhone X, Galaxy Note9 dan P20 Pro

Muka 2: HDR, Potret, & Swafoto, & Kesimpulan

5. HDR

HDR adalah fungsi yang kini terdapat pada telefon-telefon moden. Menggunakan HDR, kamera akan mengambil beberapa keping gambar serentak dan melapiskannya antara satu sama lain untuk mencari purata exposure agar bahagian gelap dan terang gambar tidak kehilangan butiran.

Dalam gambar dibawah, pintu kuil adalah bahagian terang manakala kawasan dinding gua adalah bahagian gelap. HDR yang baik adalah yang mampu memaparkan kedua-dua bahagian tanpa masalah. Contoh yang baik adalah iPhone XS dan Note9.

Tekan untuk perbesar

Dalam kedua-dua gambar itu, anda boleh menyaksikan dengan jelas bahagian dalam kuil dan pada masa yang sama bahagian dinding gua masih boleh dilihat. Walau bagaimnapun, iPhone XS menang di sini kerana butiran yang lebih tinggi dipaparakan berbanding Note9.

iPhone X pula gagal merakam butiran dalam kuil manakala P20Pro gagal merakam butiran dinding.

Pilihan kami: iPhone XS

6. Potret

Dalam ujian kamera, iPhone sering diangkat sebagai pemenang kerana kebolehan mereka mempamerkan warna kulit yang tepat dan mereka berjaya melakukannya sekali lagi. Cuba anda bandingkan dengan tona warna pada Note9 yang membuatkan subjek nampak pucat.

Begitu juga dengan P20 Pro. Masalah telefon ini adalah ia menggunakan kamera bersudut pandang luas untuk mengambil gambar. Hasilnya adalah subjek kelihatan bulat terutama pada hidung dan jika ia seorang berdahi luas, lebih parah.

Tekan untuk perbesar

Pada simulasi kesan bokeh, ketiga-tiga mereka berjaya mencerap pinggir subjek untuk memisahkannya daripada latar.

Pilihan kami: iPhone XS

7. Swafoto

Mensimulasikan kesan bokeh pada kamera depan adalah sesuatu yang mencabar kecualilah telefon itu ada dua kamera depan seperti nova 2i. Keempat-empat pesaing ini menggunakan konfigurasi ekakamera depan dan pastinya bergantung pada algoritma pengkomputeran semata-mata untuk memisahkan subjek daripada latar.

BACA  Pengganti Galaxy S10 tidak akan menggunakan nama Galaxy S11

Dalam ujian ini, kedua-dua iPhone XS dan iPhone X dilihat menghasilkan kesan bokeh yang lebih semula jadi. Sebagai perbandingan, P20 Pro menghasilkan kesan yang terlalu fake dan simulasi bokehnya pula kurang sempurna, sama seperti Note9.

Tekan untuk perbesar

Daripada tona warna kulit pula, kemenangan masih memihak kepada kedua-dua iPhone tetapi kelebihan pada iPhone XS kerana berjaya memberikan exposure yang sekata pada wajah terutama pada dahi dan hujung hidung subjek.

Pilihan kami: iPhone XS

Kesimpulan

Kesemua kamera pada telefon-telefon dalam ujian ini memiliki kelebihan masing-masing. Contohnya, iPhone XS lebih menyerlah pada potret dan selfie apabila mampu merakam warna kulit paling tepat dalam kalangan telefon yang bertanding. Kesan beautify itu ada tetapi tidak keterlaluan sehingga nampak fake. Secara keseluruhannya, kedua-dua iPhone XS dan X cenderung untuk memberikan warna lebih suam kepada gambar.

P20 Pro pula memiliki keupayaan menghasilkan gambar yang tajam, walaupun ketika mengezum digital 10x. Dalam keadaan malap pun ia masih mengekalkan ketajaman itu dengan kehadiran sensor monokrom 40MP yang cemerlang. Berbeza dan iPhone, P20 Pro pula mempunyai profil warna yang lebih sejuk.

Untuk Note9 pula, ia tidak ekstrim dalam mana-mana kategori tetapi sering kali berada di tengah-tengah antara Apple dan Huawei. Walau bagaimanapun, Note9 ada kelebihannya yang tersendiri iaitu Dual Pixel Autofokus yang masih mengungguli teknologi pembidik fokus dalam dunia telefon.

Jadi kesimpulan yang saya ingin garapkan di sini adalah kamera pada telefon-telefon ini cemerlang sesuai dalam situasi-situasi tertentu.

Contohnya jika anda sesorang penagih media sosial yang gemar mengutuskan selfie ataupun potret berbokeh, iPhone XS adalah teman setia anda. Jurugambar jalanan yang sering mengambil gambar panorama ataupun yang mudah terpegun dengan seni bina banggunan, P20 Pro adalah jawapannya.

BACA  Apple ungguli tangga teratas model telefon pintar paling banyak dijual pada suku ketiga 2019

Galaxy Note9 pula biasa-biasa dalam semua kategori tapi yang bagusnya tentang Note9 adalah ia ada paparan yang besar serta kehadiran S-Pen adlaah sesuatu yang menarik jika anda melakukan suntingan gambar terus daripada telefon.

Ini bukanlah ujian sesaintifik DxOMark, ia cumalah hadir daripada pendapat peribadi. Jika anda berasa pemilihan ini berat sebelah, sila turunkan pendapat anda di bawah.

Contents