Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PLUS Mulakan Ujian Beta Pembayaran Tol Guna RFID

RFID lagi?! Ya, anda jangan terkeliru kerana sebelum ini, perkhidmatan RFID yang kami pernah laporkan adalah daripada Touch ‘n Go Digital. Tapi tak lama lagi kita akan terima satu lagi penyelesaian pembayaran tol RFID dan kali ini ia adalah produk PLUS sendiri.

PLUS RFID kini berada dalam fasa percubaan dan menerima pendaftaran daripada anda untuk menjadi salah seorang pelopor teknologi ini. Walau bagaimanapun, tidaklah diketahui bagaimanakah rupa pelekat RFID dan bagaimana implementasi sistem ini kelak.

Satu kunci perbezaan PLUS RFID dengan Touch ‘n Go Digital RFID adalah pada sumber dana yang diambil untuk melakukan pembayaran. Untuk Touch ‘n Go, anda perlu mendaftar e-Wallet dan menambah nilai kedalamnya sebelum boleh melalui plaza tol bukan?

Tapi pada PLUS RFID, kad debit/kredit anda ditambat pada akaun RFID itu dan tiada tambah nilai diperlukan jika anda menggunakan kad kredit. Walaupun tak cukup baki dalam kad debit, anda masih boleh melalui plaza tol dengan syarat anda perlu melunaskan hutang itu sebelum memasuki plaza tol yang seterusnya.

Empat lokasi tol akan menjalankan program percubaan RFID ini dan mereka ialah:

  • Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang
  • Plaza Tol Kubang Semang (BKE)
  • Plaza Tol Lunas
  • Plaza Tol Jitra

Apa pendapat anda tentang PLUS RFID? Adakah ini kaedah pembayaran lebih baik berbanding Touch ‘n Go RFID?

Jangan lengah lagi, daftar minat anda untuk jadi pemandu uji hari ini.

BACA  Nod Unifi di Negeri Sembilan terbakar, mungkin menjejaskan pengguna di Pantai Timur