Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Bas perantara MRT tidak akan menerima wang tunai bermula Februari

Plaza tol di seluruh Malaysia telah melaksanakan sistem nirtunai sejak Ogos 2017. Langkah ini akan dituruti oleh MRT apabila menyatakan akan melaksanakan sistem nirtunai di semua bas perantara MRT.

Tiada lagi wang tunai akan diterima di semua 57 laluan bas perantara MRT, dari stesen Sungai Buloh sehingga Depot MRT Kajang.

Bagaimanapun, kelonggaran membayar dengan wang tunai sehingga 28 Februari, diberikan buat pemegang kad konsesi sedia ada, seperti pelajar, warga emas dan OKU. Ini untuk memberi mereka masa memohon semula kad konsesi.

Data yang dimiliki Rapid Bus Sdn Bhd menunjukkan, sebanyak 49% pengguna bas perantara MRT tidak menggunakan tunai apabila menggunakan perkhidmatan tersebut. Mereka yakin peralihan 51% lagi pengguna ke bayaran nirtunai akan berjalan lancar.

Selepas ini, semua pengguna bas perantara MRT perlu memiliki kad Touch n Go sebelum menaiki bas. Kad ini boleh dibeli dari mana-mana Pejabat Khidmat Pelanggan di semua stesen MRT, LRT, Monorel dan BRT.

Pengguna juga diingatkan untuk memilki baki minima RM3 di dalam kad Touch n Go sebelum menaiki bas. Mesin tambah nilai Touch n Go terdapat di kebanyakan stesen MRT.

Bagi pengguna yang kerap menggunakan pengangkutan awam di Lembah Klang, anda disyorkan untuk mendapatkan pas tanpa had My50 atau My100.

Pas My50 adalah pas berharga RM50 untuk 30 hari penggunaan tanpa had di perkhidmatan bas RapidKL sahaja, termasuk bas MRT tetapi tidak termasuk bas BRT.

Pas My100 berharga RM100 pula, boleh digunakan selama 30 hari tanpa had untuk penggunaan di semua servis tren dan bus RapidKL iaitu LRT, MRT, BRT, Monorel, dan bas RapidKL.

[Sumber: RapidKL]

BACA  Polis ingatkan rakyat Malaysia untuk tidak sebar berita palsu tentang vaksin COVID-19