Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Realme janji kemaskini Android 9 Pie untuk semua telefon tahun ini

Semasa majlis pelancaran Realme 3 di India tadi, mereka turut mengumumkan satu perkara penting. Realme menyatakan, semua telefon pintar keluaran mereka akan menerima kemaskini Android 9.0 Pie pada pertengahan pertama tahun ini.

Kesemua telefon pintar ini akan turut menerima kemaskini antaramuka ColorOS 6.0, yang dibina OPPO berasaskan Android 9.0 Pie. Menariknya, Realme menjanjikan bootloader yang tidak dikunci dalam kemaskini Color OS 6.0.

Bermakna, anda boleh mengubah ROM telefon pintar Realme kepada OS lain. Tetapi tanggung risikonya sendiri jika apa-apa terjadi nanti. Realme tidak bertanggungjawab terhadap sebarang masalah OS lain.

Selain itu, Realme membuktikan mereka sering mengemaskini peranti keluaran mereka apabila telah mengeluarkan 35 kemaskini OTA sepanjang 9 bulan lepas. Ini satu berita baik memandangkan Oppo sangat jarang memberi kemaskini untuk telefon pintar keluaran mereka, terutama sekali untuk peranti kelas permulaan dan pertengahan.

Adakah ini dapat mengubah tanggapan anda dengan jenama Realme? Xiaomi turut memiliki rekod kemaskini MIUI yang baik, cuma ia tidak selari dengan kemaskini sistem operasi Android. Ada peranti MIUI 10 berasaskan Android 8.0 Oreo, ada juga berasakan Android 9.0 Pie.

BACA  Honor 20 Pro hanya RM696 di jualan kilat ulangtahun ke-6 Honor