Perjanjian baru Webe dan Celcom akan perluas rangkaian 4G Unifi Mobile

Pengguna Unifi Mobile akan dapat menikmati liputan 4G lebih meluas tidak lama lagi, selepas anak syarikat Telekom Malaysia (TM), Webe Digital menandatangani kontrak perkongsian rangkaian yang baru dengan Celcom. Ia merupakan tambahan kepada perjanjian perayauan domestik 2G/3G yang telah dibuat sebelum ini, pada 28 Januari 2016.

Dalam perjanjian ini, Celcom akan menyediakan perkhidmatan perayauan domestik 4G dan MOCN (Multi-Operator Core Network) untuk tempoh 3 tahun. Maklumat ini diumumkan kepada Bursa Malaysia. Nilai perjanjian rangkaian 4G ini ditentukan menerusi penggunaan dan kadar yang telah dipersetujui dalam kontrak.

Dengan ini, ia akan mempercepatkan perluasan rangkaian 4G LTE Unifi Mobile di seluruh negara. Sedikit sebanyak, ia dapat menyelesaikan masalah liputan 4G Unifi Mobile yang amat terhad sekarang.

Buat masa ini, TM belum memaklumkan sebarang perubahan dalam pelan Unifi Mobile. Pelan Unifi Mobile sering dipisahkan antara kuota 2G/3G dan 4G. TM sering menawarkan lebih banyak kuota untuk 4G, dan sedikit kuota untuk 2G/3G, memandangkan rangkaian 4G dimiliki mereka sepenuhnya, berbanding rangkaian 2G/3G yang menggunakan Celcom.

Pada pandangan kami, TM akan merombak semula pelan Unifi Mobile dan tidak lagi menawarkan kuota berbeza untuk rangkaian 4G, memandangkan mereka kini mendapatkan khidmat rangkaian Celcom secara menyeluruh. Diharapkan, Unifi Mobile masih menyediakan pelan yang kompetitif terutama sekali untuk pelan tanpa had.

[Sumber: Berita Harian, Bursa Malaysia]

BACA  Galaxy Note 10 akan datang dengan pengecas terpantas Samsung