Harga Huawei Mate 20 X & Mate 20 Pro kini sama, nak pilih yang mana?

Semasa dilancarkan Oktober tahun lepas, Huawei Mate 20 Pro memiliki tanda harga yang lebih tinggi dari Mate 20 X, walaupun kedua-duanya memiliki kuasa yang sama iaitu cip Kirin 980, bersama RAM dan storan yang sama besar. Tetapi kini, ia boleh dibeli pada harga yang sama.

Mobile 2 Go kini menyenaraikan Huawei Mate 20 X pada harga RM2,599. Harga yang sama juga kini diletakkan pada Huawei Mate 20 Pro. Pasti ini menimbulkan pertanyaan, peranti yang manakah yang lebih berbaloi dimiliki.

Kedua-dua peranti ini memiliki kelebihan dan kekurangan yang berbeza. Jadi pengguna harus memilih apa yang lebih mereka perlukan, barulah boleh memilih Mate 20 mana yang terbaik untuk mereka.

Dari segi persamaan, Mate 20 X dan Mate 20 Pro dikuasakan cip Kirin 980, dengan RAM sebanyak 6GB dan storan dalaman 128GB. Storan ini boleh diluaskan tetapi menggunakan kad memori NM, bukan mikroSD. Satu kelebihan pada Mate 20 X ialah ia dilengkapi sistem penyejukan Huawei Supercool, menggandingkan kebuk wap dan filem graphene untuk mengeluarkan haba lebih pantas.

Kedua-dua telefon ini juga dipasang kamera yang sama. Di belakang, ia dilengkapi tiga lensa kamera Leica, gabungan kamera utama 40MP, kamera ultra lebar 20MP dan kamera telefoto 8MP. Manakala di hadapan ia menggunakan kamera 24MP.

Perbezaan seterusnya ialah pada saiz. Mate 20 X memiliki skrin sebesar 7.2-inci dari jenis OLED, dengan resolusi HD Penuh 2244×1080 dan takuk kecil titisan air. Skrin Mate 20 Pro pula lebih kecil, berukuran 6.39-inci juga jenis OLED, tetapi resolusi lebih tinggi, QuadHD 3120×1440. Takuk skrin Mate 20 Pro pula sangat besar.

Dengan saiz besar, Mate 20 X turut memiliki bateri lebih besar dengan kapasiti 5,000mAh dengan sokongan pengecasan pantas Huwaei SuperCharge 22.5W. Walaupun bateri Mate 20 Pro kecil sedikit, hanya 4,200mAh, ia memiliki pengecasan lebih pantas, Huawei SuperCharge 40W.

Sistem bunyi kedua-dua telefon ini menyokong bunyi stereo. Tetapi hanya Mate 20 X masih memiliki jek audio 3.5mm. Mate 20 X juga menggunakan pengimbas capjari fizikal di belakang, manakala Mate 20 Pro menggunakan pengimbas capjari di dalam skrin yang baru.

Selain itu, Mate 20 Pro juga kalis air IP68 dan menyokong pengecasan wayarles yang mampu mengecas peranti lain yang menyokong pengecasan wayarles.

Pendek kata, kalau nak skrin dan bateri besar, serta jek audio, pilih Mate 20 X. Lain-lain perkara, Mate 20 Pro nampak lebih baik.

Kedua-dua telefon pintar Huawei ini boleh dibeli di Mobile 2 Go menerusi stor online di sini, atau terus ke mana-mana cawangan Mobile 2 Go.