fbpx

Ini Sebab Mengapa Android Sesuai Untuk Jutaan Golongan Pekak Di Seluruh Dunia

Kecerdasan buatan (AI) kini telah menjadi sangat berkuasa. aDalam Google I/O 2019, Google memanfaatkan kekuatan tersebut untuk membantu golongan kurang upaya terutamanya daripada segi pendengaran.

Mereka mendemonstrasikan Project Euphonia yang akan membantu memahami cara pertuturan golongan unik seperti pekak, gagap, ataupun yang mengidap strok. Golongan ini unik kerana, cara pertuturan mereka unik dan tiada pengkalan data yang mengumpulkan pola percakapan mereka.

Maka, Project Euphoria menyeru semua orang yang menghadapi masalah seperti tu untuk tampil menyumbang sampel suara mereka untuk memacu kemajuan project Euphoria.

Selain Project Euphonia, mereka turut mendemonstrasikan tiga lagi ciri baru iaitu:

  • Live Transcribe
  • Live Relay
  • Live Caption

Live Transcribe diumumkan Google beberapa bulan lalu yang membolehkan percakapan diubah menjadi teks yang boleh dibaca dan ianya berlaku secara masa nyata. Bukan itu saja, ia mampu menterjemah kepada bahasa sasaran, asalkan yang disokong oleh Google Translate.

Kemudian mereka mempamerkan pula Live Relay yang merupakan Google Assistant yang lebih hebat. Contoh penggunaan yang didemonstrasikan adalah apabila anda memanggil sesorang tapi dia tidak menganggkat telefon. Live Relay akan mewakili si penerima untuk mengambil pesanan, menetapkan janji temu, dan sebagainya.

Live Caption adalah sama seperti Live Transcribe. Tapi, bezanya adalah Live Caption akan menghasilkan sari kata secara masa nyata untuk apa-apa video yang sedang dimainkan. Ia amat berguna kepada orang yang tidak mahu menganggu orang lain dengan bunyi suara yang kuat dala kereta api.

Apa yang mengagumkan adalah, kesemua proses ini berlaku terus di dalam telefon bagi mengekalkan kerahsiaan. Google jamin yang tiada maklumat anda akan mengalir keluar ke Internet.

BACA  Fungsi Terbaru Google Maps Bolehkan Anda Aktifkan Lapisan StreetView Dalam APP