Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Email musnah sendiri mula menjengah pengguna Gmail bulan depan

Sebelum ini Google telah menguji sebuah fungsi baru pada Gmail yang dipanggil sebagai Confidential Mode. Terbaru, Google mengumumkan bahawa fungsi tersebut bakal menjengah para pengguna bermula pada 25 Jun 2019 nanti.

Apa itu “Confidential Mode“? “Confidential Mode” adalah satu fungsi dimana email yang dihantar boleh ditetapkan tamat tempohnya. Selepas tamat tempoh, email yang telah dihantar akan terpadam dengan sendiri.

Bukan itu sahaja, pengaktifan mod ini akan membuatkan emel tersebut tidak boleh di hantar ke orang lain. Selain itu, ia juga tidak boleh dimuat turun, disalin ataupun dicetak. Malah kepilan juga tidak boleh dimasukkan ke dalam emel.

Walaupun fungsi “Confidential Mode” ini akan diaktifkan secara lalai pada Gmail, jika akaun pengguna dijaga oleh admin, mereka perlu memilih sama ada mahu menggunakan mod tersebut atau tidak.

Pengguna akan melihat logo kunci di bahagian bawah ruang menulis email, jika mod tersebut diaktifkan.

Fungsi ini dikatakan amat berguna terutama melibatkan perkongsian data yang sensitif. Menurut Google, walaupun fungsi tersebut mula dilancarkan pada 25 Jun nanti, tetapi ia akan mengambil masa 3 hari untuk semua orang menggunakannya.

Jadi lepas ini, anda sudah boleh menghantar email ala-ala Mission Imposible kepada rakan/musuh anda!

Sumber: Phone Arena, Google

BACA  Yoodo juga hadkan penggunaan 1GB percuma tetapi kekal dengan satu kelebihan