fbpx

Kamera bawah skrin pertama di dunia akan dilancarkan di MWC Shanghai

Oppo telah melancarkan poster menerusi laman sosial Weibo, mengesahkan mereka bakal menyertai Mobile World Congress 2019 di Shanghai pada 28 Jun nanti.

Bukan itu sahaja, menerusi poster tersebut juga menunjukkan Oppo akan melancarkan telefon pintar dengan teknologi kamera bawah skrin pertama di dunia pada kongres tersebut.

Apa yang menarik dengan telefon terbaru dari Oppo tersebut adalah ia hadir dengan kamera bawah skrin, sekali gus membolehkan rekaan skrin penuh pada peranti itu direalisasikan.

Hal ini kerana, terdapat banyak rekaan telefon pintar yang menawarkan skrin bezel nipis. Namun kewujudan kamera hadapan telah menghalang rekaan skrin penuh pada telefon pintar.

Rekaan pop-up kamera hadapan pada Oppo Reno

Maka terwujudlah rekaan skrin yang bertakuk untuk kamera hadapan. Bukan itu sahaja, ada yang memiliki skrin penuh dengan menawarkan ciri pop-up kamera hadapan, skrin gelongsor dan pelbagai lagi.

Walaubagaimana pun, teknologi tersebut agak diragui tahap ketahanannya bagi jangka masa panjang. Sebelum ini, Oppo pernah memaparkan video prototaip telefon pintar dengan kamera bawah skrin pada awal bulan ini.

Selain Oppo, Xiaomi juga turut dalam pembikinan teknologi yang sama. Pihak Xiaomi juga berkongsi video perbandingan dua telefon iaitu telefon skrin bertakuk dan telefon yang memiliki teknologi baru itu.

Sumber: My Smart Price

BACA  Tempahan awal ROG Phone II datang dengan Kunai percuma dan baucer bernilai RM200