fbpx

Sistem operasi Android Q dijamin sampai ke keluarga Honor 20

Bagi memberi ketenangan minda kepada pembeli yang berminat dengan telefon terbaru Honor, mereka mengumumkan sistem operasi Google akan datang, Android Q dijamin sampai ke Honor 20, Honor 20 Pro dan Honor 20 Lite. Perkara ini diumumkan oleh Honor UK.

Tambah Honor UK lagi, semua telefon pintar yang telah dijual sentiasa mendapat akses ke stor aplikasi seperti sedia ada. Semua peranti juga akan terus menerima jaminan dan sokongan seperti yang sepatutnya.

Bagaimanapun, tidak dinyatakan pula bagaimanakah kemaskini Android Q akan dilaksanakan kelak, memandangkan Huawei masih tidak terlepas dari sekatan Amerika Syarikat yang diberi penangguhan selama 90 hari.

Honor Malaysia baru-baru ini menyatakan 9 buah model telefon pintar mereka akan menerima kemaskini EMUI 9.1 berasaskan Android 9.0 Pie. Ia merupakan satu langkah untuk menjamin pengguna sedia ada serta bakal pembeli bahawa Honor akan terus menyediakan kemaskini keselamatan dan perisian yang sepatutnya kepada peranti mereka.

Huawei pula, dua penjual di Malaysia iaitu DirectD dan Mobile 2 Go memberi jaminan wang dipulangkan, jika telefon Huawei yang dibeli tidak boleh lagi menggunakan servis Google dalam tempoh waranti. Ia menurut jejak langkah penjual Huawei di Filipina yang turut menjamin wang dipulangkan.

BACA  Pesawat AirAsia mendarat kecemasan di Vietnam akibat powerbank meletup