Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

1,000 Mesin Melombong Kriptowang Dirampas Dek Cetus Ketakstabilan Dalam Grid Tenaga

Menyedari terdapat peningkatan memacak sebanyak 7% pada penggunaan tenaga elektrik dalam bulan Jun negara itu, kerajaan Iran telah mengesan dan merampas 1,000 mesin melombong Bitcoin di sebuah kilang terbiar.

Sebanyak dua ladang kriptowang telah dikesan dengan jumlah penggunaan tenaga setinggi 1 MW.

Bank Markazi ialah bank pusat Iran yang mengawal selia hal-hal kewangan negara Iran

Dalam bulan April 2018 yang lalu, bank pusat Iran telah mengharamkan sebarang urus niaga melibatkan kriptowang oleh bank-bank yang beroperasi dalam negara mereka kerana khuatir akan digunakan sebagai medium menggubah wang.

Tapi, mereka tidak menghalang rakyat daripada melombongnya kerana kerajaan melihatnya sebagai satu alat untuk workaround sekatan ekonomi yang dikenakan oleh Amerika Syarikat keatas mereka sejak 1979. Malah mereka juga berhasrat untuk membangunkan kriptowang mereka sendiri sebagai instrumen transaksi penjualan minyak mereka.

Bitcoin adalah antara kriptowang paling popular sekarang. Dengan menyumbang tenaga pemprosesan komputer anda untuk digunakan menyimpan dan menentusahkan butiran transaksi, sistem Bintcoin akan menganugerahi anda dengan Bitcoin dan proses itu dikenali sebagai “melombong”.

Sumber: BBC, Gambar Pemuka

BACA  Vivo akan pasang pengecasan 120W di telefon flagship akan datang