Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Blizzard Mula Uji Kecerdasan Buatan Secara Terbuka Dalam StarCraft II

Sekiranya anda minati permainan StarCraft II dan bermain secara kompetitif dalam talian, anda mungkin tanpa sedar akan bertembung dengan AlphaStar, kecerdasan buatan (AI) yang sedang dijuji Blizzard dan DeepMind. Ia adalah sebahagian daripada uji kaji DeepMind, pembangun AlphaStar untuk menanda aras kemampuan AI mereka.

AlphaStar akan bermain secara rahsia dan berlawan dengannya juga akan mempengaruhi mata MMR anda seperti biasa. Tapi anda tak perlu risau jika AI ini akan terima kelebihan atau tak.

Seperti pemain biasa, AI hanya memproses maklumat yang tertera di paparan sahaja. Ia adalah pengehad yang memang diletakkan pada AlphaStar hasil imput daripada pemain professional StarCraft II sedia ada. Selain had itu, kadar tindakan perminit (APM) juga dihadkan untuk kekalkan tahap kebersaingan AlphaStar dengan lawannya.

Kadar tindakan AlphaStar berbanding pemain professional

Tapi, AlphaStar hanya akan mencabar pemain yang bermain di pelayan Eropah sahaja.

Membangunkan AI untuk permainan seperti StarCraft II lebih sukar berbanding AI untuk permainan papan seperti catur kerana dalam StarCraft tiada strategi yang khusus untuk bermain. Kemudian, dalam StarCraft, maklumat yang penting selalunya terlindung dalam “fog of war” dan perlu sentiasa digali menggunakan kaedah “scout”.

Perihal casue-and-effect pula tak berlaku sekelip mata yang bermaksud, tidakan yang dilakukan sekarang kesannya hanya akan dilihat di penghujung permainan.

Sumber: DeepMind

BACA  Pengajian secara bersemuka dilarang sehingga 31 Disember, hanya 5 kategori pelajar ini dibenar kembali ke kampus