Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Gangguan sistem di KLIA masuk hari kedua, masih dalam proses baikpulih

Gangguan sistem di KLIA yang bermula sejak dua malam lepas masih belum pulih. Dalam kenyataan terbaru Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB), sehingga pukul 6 pagi ini, mereka masih berusaha membaiki masalah tersebut.

Masalah ini turut memberi kesan kepada penerbangan di mana beberapa darinya mengalami kelewatan. MAHB telah mengerahkan kelengkapan tambahan bagi membantu penerbangan yang tidak bergerak kerana gangguan ini.

MAHB juga menyediakan bas tambahan serta lebih ramai petugas di KLIA bagi melancarkan perjalanan penumpang. Waktu operasi di lapangan terbang lain di seluruh Malaysia juga dilanjutkan untuk menguruskan penerbangan yang menuju ke Kuala lumpur.

Bagi mereka yang meletak kenderaan di KLIA, MAHB membatalkan caj bayaran kepada mereka yang keluar dari parkir sebelum pukul 6 pagi ini. Orang ramai dinasihatkan untuk mengikuti arahan yang terdapat pada mesin pembayaran tiket.

Gangguan sistem ini mengakibatkan syarikat penerbangan terpaksa menggunakan cara tradisional untuk mengeluarkan pas perlepasan. Iaitu dengan menulis di atas kad.

Memandangkan masalah ini masih berterusan, penumpang dinasihatkan untuk datang 4 jam lebih awal dari masa penerbangan mereka untuk mengelakkan dari terlepas penerbangan.

Orang ramai boleh menghubungi khidmat bantuan CARE Ambassador di talian 03 8776 2000 bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai penerbangan. Dapatkan juga berita terkini menerusi Facebook Malaysia Airports dan twitter @MY_Airports.

BACA  Redmi 9T, raja baru telefon pintar mampu milik di awal 2021