Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Syed Saddiq Jemput Rider Foodpanda Datang Rumah Untuk Utarakan Ketakpuasan Hati

Foodpanda telah dikesan mengubah skim pembayaran untuk rider mereka terutamanya yang berada di luar Lembah Klang. Ia memberi kesan kepada sekitar 12,000 kontraktor mereka. Skim yang katanya berikan lebih fleksibiliti ini tidak menerima sambutan baik para rider Foodpanda. Golongan yang tidak berpuas hati ini dikatakan akan adakan mogok bermula minggu ini untuk memberitahu yang sistem baru ini mengurangkan pendapatan mereka.

Namun, Menteri Belia & Sukan, saudara Syed Saddiq ingin membantu kumpulan ini apabila menjemput mereka ke kediamannya untuk menyuarakan masalah mereka dengan sistem baru itu. Rider yang ingin menyertainya boleh ke lokasi seperti yang dinyatakan dalam utusan twitter pada jam 9:30 malam, 1 Oktober 2019.

Dalam skim pembayaran baru yang berkuat kuasa bermula Oktober 2019, Foodpanda meningkatkan pembayaran kepada rider luar Lembah Klang terutamanya untuk bayaran setiap tempahan. Rider akan melihat peningkatan daripada RM3.50-RM5 kepada RM5-RM7 dengan bonus RM100 jika mereka direkod bekerja 60 jam pada minggu itu. Tapi, mereka tidak lagi dibayar kadar mengikut jam sebanyak RM4/jam menurut skim lama.

Walaupun bayaran setiap tempahan dipertingkat, rider mendakwa pendapatan keseluruhan mereka menurut kerana tempahan makanan tidak konsistem mengikut hari dan ada yang menunggu sehingga 3 jam lamanya hanya untuk 1 tempahan.

Sumber: Gambar

BACA  Adakah Google Chromecast akan datang dengan Android TV di dalamnya?