Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Belanjawan2020: Instafamous Akan Terima Nombor Pengenalan Cukai Sebagai Persediaan Kepada Cukai Perkhidmatan Digital

Cukai Perkhidmatan Digital akan dimulakan pada 1 Januari 2020. Ia melibatkan semua perkhidmatan dalam talian termasuklah perisian, muzik, video, ataupun pengiklanan. Ia tertakluk kepada semua entiti luar negara yang tawarkan perkhidmatan mereka di Malaysia.

Tapi anda janglah terkejut, TImbalan Menteri Kewangan sudahpun mengwar-warkannya sejak 9 April dulu selepas Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Cukai Perkhidmatan (Pindaan) 2019.

Ia berujuan untuk mewujudkan persaingan sihat antara entiti tempatan dan luar negara agar pihak yang lebih besar tidak membuli yang lebih kecil. Menurut kerajaan juga, nilai 6% amatlah rendah jika dibandingkan negara seperti Norway yang mengenakan 25% cukai terhadap produk digital.

Selain Cukai Perkhidmatan Digital untuk syarikat, individu juga akan terus dikenakan cukai sekiranya mereka menjadikan Internet sebagai sumber pencarian. Bermula Januari 2021, kumpulan seperti Instafamous dan seangkatan dengannya akan diberikan Nombor Pengenalan Cukai untuk memudahkan pungutan cukai dijalankan.

BACA  Coros Pace 2, jam sukan dengan GPS aktif sehingga 30 jam berharga di bawah RM1,000